07.01.2020. Svijet: Google Maps dodaje alate kako bi pomogao osobama da se oporave od ovisnosti…

Google Maps, koji se najčešće koristi za dobijanje uputstava kako doći do nekog odredišta, sada će također pružati podršku osobama na putu oporavka od ovisnosti o drogama ili alkoholu. U [...]

Google Maps, koji se najčešće koristi za dobijanje uputstava kako doći do nekog odredišta, sada će također pružati podršku osobama na putu oporavka od ovisnosti o drogama ili alkoholu.

U postu na blogu, Google je objavio da na Google Maps lansira dva nova alata koja će pomoći ljudima da se povežu sa resursima za oporavak od ovisnosti o drogama i alkoholu, kao dio angažmana kompanije u Nacionalnom mjesecu oporavka.

Prvi novi dodatak za Google Maps je Recovery Locator Tool -alat za lociranje koji obilježava više od 83.000 sastanaka grupa podrške za osobe u oporavku, uključujući  AA, AN, Al-Anon i SmartRecovery. Korisnici samo treba da unesu svoju adresu kako bi vidjeli najbliže sastanke koji se održavaju na više od 33.000 lokacija.

Drugi novi dodatak za Google Maps je Naloxone Locator Tool-alat koji pokazuje obližnja mjesta na kojima se lijek za prekomjernu dozu opijata može dobiti bez recepta. Potrebno je da korisnici unesu „Naloxone u blizini“ ili „Narcan u blizini“ u traku za pretraživanje kako bi se prikazao popis lokacija, koji već uključuje 20 000 apoteka u 50 država. Google je izjavio da će dodati lokalne klinike i neovisne apoteke kako bi dodatno proširio popis, a objavit će i više informacija o dostupnosti i načinu korištenja Naloxona.

Novi alati Google Maps predstavljeni su uz web stranicu  Recover Together , na kojoj su pored ostalih resursa za oporavak, tretman i prevenciju dostupni i alati Recovery i Naloxone Locator.

Prema Google-u, više od 21 miliona Amerikanaca bori se sa ovisnošću,  a više od 130 osoba svakodnevno umire u SAD zbog predoziranja opijatima, navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Srećom, Google navodi da se prošlog mjeseca drastično povećalo interesovanje u pretragama za pitanja poput „rehabilitacija u blizini“, „tretman ovisnosti u blizini“ i „kako pomoći ovisniku“. Nadam se da će novi dodaci za Google Maps  imati značajnu ulogu u borbi protiv ovisnosti o drogama i alkoholu.

Funkcije Google Maps znatno su se proširile tako da platforma sada osim davanja smjernica, pruža i upozorenja o katastrofama, upozorava kada je taksi izvan rute i predviđa  gužvu autobusa ili voza.

 

Izvor: https://www.digitaltrends.com/

Povezani članci

Najnoviji članci
Arhiva