09.09.2021.Velika Britanija: Online sportski dani za osobe u oporavku od droga i alkohola

Doncaster će tokom septembra, Međunarodnog mjeseca oporavka, biti domaćin online sportskih dana za osobe u oporavku od ovisnosti o drogi i alkoholu. To će označiti i novo poglavlje u dosadašnjem vijeku dobro poznatih Igara oporavka (eng. Recovery Games), koje organizuje Aspire-Servisi za droge i alkohol (eng. Aspire Drug and Alcohol Service), jer se ovaj događaj održava online, nakon prošlogodišnje pauze uzrokovane pandemijom COVID-19.

Igre oporavka 2021. koje počinju od prvog septembra, okupit će timove u virtualnoj areni u njihovim gradovima kroz cijeli Mjesec oporavka (eng. Recovery Month). Ove godine ima mjesta za 40 timova, od kojih će svaki imati minimalno šest osoba u timu. Timove čine osobe iz zajednice koje imaju lično iskustvo ovisnosti i oporavka, njihove porodice, kao i osobe koje rade u servisima i organizacijama koje podržavaju osobe u oporavku od ovisnosti.

Stuart Green, menadžer servisa u Aspire-Servisi za droge i alkohol, kaže:  “Ponosni smo što se ponovo vraćamo ove godine, mašući zastavom za oporavak. Donijeli smo odluku da igre ove godine pomjerimo u virutelni prostor, kako bi sačuvali ljude sigurnim, a pritom im dajući priliku da uzmu učešće i proslave svoja postignuća.

Igre oporavka 2021. bit će zabavne, šarolike i pružit će mogućnost ljudima da se povežu i podijele svoja iskustva. Timovi će se takmičiti jedni protiv drugih u pet virtuelnih izazova, koji uključuju: Veliki virtuelni kviz, Šetnju Ratnika, Lov na blago, Niz oporavka i Igra oporavka-Inspirado. Također uključen je i bonus izazov za najbolje odrađenu temu tima.

Neil Firbank, organizator događaja kaže: “Izuzetno nam je drago što održavamo ovaj događaj. Ograničeni smo na 40 timova, te ovim putem želim da ohrabrim sve timove da se registruju na vrijeme i iskoriste ovu priliku.”

Tim Young, izvršni direktor Aspire-Servisi za droge i alkohol  kaže: “Unaprijed se radujemo mjesecu zabave, kao i izazovima koji će biti prepuni akcije, kroz koje će se proslaviti i ukazati da je oporavak moguć uz pravu podršku. Puno sreće svim timovima.

Igre oporavka (eng. Recovery Games) su godišnji događaj koji organizuje organizacija Aspire-Servisi za droge i alkohol, koji vodi Rotherham Doncaster i NHS Fondacija iz Južnog Humber-a, u partnerstvu sa registrovanim dobrotvornim udruženjem Aspire – Servisi za droge i alkohol.

Udruženje Proslavi Oporavak, u okviru Dnevnog centra, će sa članovima Udruženja, njihovim bliskim osobama i osobljem također učestvovati u ovogodišnjim Igrama Oporavka.

Učešćem u ovim zabavnim aktivnostima i izazovima koji slijede tokom mjeseca septembra, želimo podržati sve one koji su na putu oporavka, proslaviti dosadašnje uspjehe naših članova te poslati poruku da je oporavak moguć.

Benefiti koje ćemo imati nakon mjeseca septembra i odrađenih izazova, sigurno će biti korisne kako za naše članove, tako i za širu zajednicu koja podržava oporavak 

 IZVOR: https://www.doncasterfreepress.co.uk/