19.10.2022. Balkan: “Život u Oporavku”- novo istraživanje o oporavku od ovisnosti

Mreža oporavljenih ovisnika (Recovered Users Network-RUN) i Proslavi Oporavak kao kordinator mreže, već dugi niz godina zagovaraju za servise usmjerene na oporavak koji se temelje na naučnim dokazima.

Istraživanje pod nazivom “Život u Oporavku” (Life in Recovery-LiR) je prvi put sprovedeno 2018. godine i donijelo je naučne dokaže o drastičnom pozitivnom uticaju oporavka ne samo na pojedince, već i na porodice i zajednice. Istraživanje je kreirano da prikupi podatke i životna iskustva ljudi koji su smanjili ili prekinuli upotrebu droga i želi da pokaže kako je prevazilaženje zloupotrebe droga promijenilo kako živote osoba koje su u oporavku tako i onih koji ih okružuju.

Ovim putem želimo pozvati organizacije koje rade u oblasti oporavka i pojedince u oporavku da podrže naša nastojanja za prikupljanjem naučnih dokaza o oporavku i učestvuju u drugom po redu istraživanju pod nazivom “Život u Oporavku” (Life in Recovery-LiR). Molim vas da ukoliko ste u oporavku popunite ovaj upitnik i podijelite link u svojim mrežama i među osobama u oporavku.

Zašto biste učestvovali?

Vaš doprinos je veoma dragocjen i može pomoći osobama sa sličnim iskustvima kao i osobama koje su još uvijek ovisne o drogama. Takođe, vaša iskustva mogu doprinijeti kreiranju naučnih dokaza  o oporavku i stigmi koja ga prati, i mogu nam pomoći da utičemo na donosioce odluka u oblasti ovisnosti i oporavka, sa ciljem da u većoj mjeri zadovolje potrebe osoba u oporavku. Rezultati istraživanja će biti dostupni svim učesnicima i moći će se koristiti u zagovaranju i predstavljaju stanja u ovoj oblasti na našem području.
 
Ko može ispuniti upitnik?

Svako ko za sebe smatra da je “u procesu oporavka” može da popuni upitnik dostupan na ovom linku. Biti u procesu oporavka podrazumijeva da najmanje 3 mjeseca ili više ne zloupotrebljavate droge. Upitnik je moguće ispuniti samo ako ste stariji od 18 godina.

Povjerljivost: Da li postoje rizici vezani za učešće u istraživanju i šta se dešava sa mojim podacima?

Ne sakupljamo vaše IP adrese. Vaša email adresa i upitnik će biti sačuvani odvojeno. Ako napustite upitnik prije završetka, vaši podaci neće biti sačuvani. Ako poželite da se vratite, bićete vraćeni na početak.

Informacije koje dajete za potrebe istraživanja će biti obrađene kako bi vam se osigurala anonimnost i zaštitio identitet. Vaše kontakt informacije i odgovori u upitniku će biti sačuvani odvojeno i samo istraživački tim će imati pristup vašim kontakt informacijama, koje možete ostaviti na kraju upitnika, ukoliko želite da učestvujete u sljedećim fazama istraživanja. Ukoliko želite, možemo vas informisati o rezultatima istraživanja.

Istraživanje je dostupno i na engleskom i švedskom jeziku, i može se pristupiti na linkovima ispod:

Upitnik “Život u Oporavku” za područje Balkana

Upitnik “Život u Oporavku” za područje Velike Britanije

Upitnik  “Život u oporavku” za područje Švedske

Za popunjavanje upitnika trebaće vam oko 10-15 minuta, a podatke koje ste dali možete povući u roku od 3 mjeseca po popunjavanju online upitnika.

Molim vas da odvojite vrijeme i date svoj doprinos ovom značajnom istraživanju!