25.10.2018. Kanada: Kanada je legalizovala marihuanu, ali je državljani Južne Koreje i dalje ne smeju konzumirati

Za Južnokorejance u Kanadi, policija u njihovoj domovini nema problema da im umanji doživljaj.

Kanada je postala druga država na svetu koja je legalizovala marihuanu prošle nedelje, ali za one stanovnike Južne Koreje koji se nadaju da će probati drogu, stvari mogu krenuti po zlu. Policija njihove matične zemlje je u više navrata apelovala na svoje građane da ne učestvuju u novostečenoj slobodi, a poslednje upozorenje je došlo ove nedelje.

– Oni koji budu pušili marihuanu, kažnjavaće se po zakonima Južne Koreje, čak iako se nalaze u zemlji gde je to dozvoljeno. Neće biti izuzetaka – tvrdi Jun Se-džin, šef odseka za istraživanje narkotika.

Zakon Južne Koreje je baziran na konceptu gde zakoni usvojeni u Seulu važe za njihove građane bilo gde u svetu i prekršaji, čak i u inostranstvu, mogu tehnički da dovedu do kazne, kada se vrate u domovinu. Oni koji budu pušili travu, mogu da provedu i do pet godina u zatvoru.

Južna Koreja striktno primenjuje zakone o drogama i poznati koji su uhvaćeni sa travom često paradiraju ispred medija i izvinjavaju se. Zvaničnici rade na tome da stvore imidž “nacije bez droge” i 2015. godine sprovedeno je 12. 000 hapšenja u zemlji od više od 50 miliona ljudi.

Detalji o tome kako će policija testirati povratnike iz Kanade ostaju nejasni. Stručnjaci sugerišu da će se primena fokusirati više na trgovinu drogom, nego na pojedine konzumente.

– Južna Koreja ne može da skenira sve koji su posetili stranu zemlju, ali policija zadržava crnu listu, koja utiče da određene osobe budu stalno pod nadzorom. Ali, policija je više zabrinuta za transport marihuane u Južnu Koreju i poruke koje šalje govore u prilog anksioznosti od ovog problema u budućnosti – tvrdi Li Čang-Hun, profesor na Univerzitetu u Daejonu.

– Sudije u Južnoj Koreji imaju veliku dozu diskrecije i verovatno će procenjivati zločine individualno, naročito kada je marihuana prepisana iz medicinskih razloga – dodaje Li.

U Kanadi studira 23. 000 mladih iz Južne Koreje, navode statistike Ministarstva spoljnih poslova.

Marihuana ima dugu istoriju konzumacije u Južnoj Koreji i biljka je zabranjena 1976. godine pod diktatorom Parkom Čung-Hiom. Pre prohibicije, samo je “indijska konoplja” smatrana drogom i bila je popularna u muzičkim i umetničkim krugovima tokom 60-tih i 70-tih godina prošlog veka, gde su mnogi uzimali “srećni dim”, koji se smatrao podstrekom za inspiraciju.

Izvor: https://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/