Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај event-rs је прошао.

Socijalna kohezija i izgradnja održivog oporavka – odgovor na stigmu i socijalnu isključenost

6 September, 2021 @ 10:00 am - 3:00 pm

O Konferenciji

Šta očekivati od konferencije?

Oporavak od zloupotrebe droga je proces na čiji razvoj utiče dinamična interakcija između unutrašnjih i spoljašnjih faktora.

Resursi neophodni za ulazak u sam proces, kao i za postizanje održivog oporavka od zavisnosti od droga su porodica, partneri, deca, prijatelji i kolege, odnosno podrška i obaveze koje proizilaze iz tih odnosa. 

Takođe, pored pomenutih socijalnih resursa, važno je napomenuti i drugi, ništa manje važan, lični ,,kapital oporavka“ tj. ostale resurse koji utiču na ovaj proces. Ovi resursi podrazumevaju sigurno mesto za život, veštine, mentalno i fizičko zdravlje, zaposlenje, kao i vrednosti, uverenja i stavove koje osoba u procesu oporavka poseduje.

Na osnovu preporuka, smernica i rezultata velikog broja istraživanja, kao i iskustava u radu s ovom populacijom, zaključujemo da oporavak nije samo pitanje lične motivacije. U procesu oporavka veoma je bitno prihvatanje od strane porodice, prijatelja i institucija, organizacija i profesionalaca u široj zajednici, uključujući stručnjake za tretman bolesti zavisnosti i oporavak, kreatore politika, osobe u oporavku, predstavnike zdravstvenih i socijalnih službi, lidere u  zajednicama itd.

Uzevši u obzir sve ove faktore, trenutno stanje na polju zloupotrebe droga, kao i samo percipiranje pristupa u tretmanu bolesti zavisnosti, odlučili smo da akcenat ove konferencije bude na širem konsenzusu i svim onim potrebama s kojima se osobe u procesu oporavka susreću u stvarnom životu, a koji se nalazi izvan izolovanog kliničkog okruženja.

Stigma je jedna od najvećih prepreka u ovom procesu. Marginalizacija od strane stručne i laičke javnosti je problem koji je aktuelan i vidljiv u isključivanju ove ciljne grupe iz gotovo svih društvenih aktivnosti.

Učesnici konferencije će imati priliku da čuju rezultate najnovijeg istraživanja o stigmi među profesionalcima, strateškim prioritetima EU strategije za droge, postpenalnoj podršci kao prevenciji od recidiva, efikasnoj reintegraciji osoba u oporavku, preprekama i prednostima u procesu oporavka, kao i druge važne teme u oblasti politika vezanih za droge.

 

Konferenciju organizuje Udruženje ,,Izlazak“, u saradnji s Kancelarijom za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije, kao deo tekućeg regionalnog projekta ,,Biram Oporavak“, koji šestu godinu za redom implementiraju u saradnji s partnerima OCD ,,Proslavi Oporavak“ iz BiH i ,,Preporod“ iz Crne Gore. Projekat podržava Svetska federacija protiv droga (WFAD), koja broji oko 240 organizacija članica.

Mesto održavanja

Mesto održavanja : Klub poslanika

Adresa: Tolstojeva 2, 11000 Beograd

Datum: 06.09.2021.godine

Početak: 10:00 h

 

Детаљи

Датум:
6 September, 2021
Време:
10:00 am - 3:00 pm

Организатори

Udruženje ,,Izlazak“
Приватно: Kancelarija za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije

Место

Klub poslanika
Tolstojeva 2
Beograd, 11000 Serbia
+ Google Map