63. Sesija Komisije za opojne droge – CND

Danas je završena 63. Sesija Komisije za opojne droge- CND, koja je održana od 2. do 6. marta u UN-u u Beču (Austrija) uz prisustvo visokih predstavnika i zvaničnika mnogih zemalja širom svijeta, te predstavnika NVO sektora.

Također, Bečki NVO komitet o drogama (Vienna NGO Committee on Narcotic Drugs- VNGOC) čiji smo dugogodišnji članovi, bio je domaćin Godišnje generalne skupštine, a predstavnici su izabrali nove članove Odbora.

Naše aktivnosti na CND-u

Organizacije civilnog društva organizovale su veliki broj događaja na ovom CND-u, a veliki broj događaja je bio zakazan u isto vrijeme.

Udruženje „Proslavi Oporavak“ je 2018 godine zvanično dobilo konsultativni status od strane Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a (ECOSOC)– te je i ove godine organizovalo dva događaja u okviru CND-a.

U saradnji sa Kancelarijom za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije, Udruženjem Izlazak i NVO Preporod  organizirali smo događaj pod nazivom Improving outreach and multidisciplinary approach towards people who use drugs and people in recovery in Western Balkan countries“. Događaj je održan 3. marta 2020. godine i okupio je oko 50 učesnika iz vladinog i nevladinog sektora, te ambasadore država sa Balkana i predstavnike UNODC-a. Cilj nam je bio predstaviti uspjehe i izazove koje smo imali u toku sprovođenja tekućeg regionalnog projekta Biram Oporavak, koji je dobio punu podršku  Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije. Projekat predstavlja primjer dobre prakve i govornici su naglasili važnost ulaganja u oporavak osoba sa problemom ovisnosti, te istakli značaj razvoja saradnje vladinog i nevladinog sektora, koji se u Srbiji realizirao kroz zajedničke multisektorske sastanke. Takođe, pokrenuta je i inicijativa za razvoj šire Balkanske mreže koja bi se bavila kreiranjem okruženja koji podržava oporavak. Ambasadokra Republike Srbije, gđa. Roksanda Ninčić, Šef Stalne misije i stalni predstavnik Republike Srbije, se obratila skupu, te je u govoru podržala aktivnosti projekta i uspješnu dosadašnju saradnju. Ovaj događaj su podržale delegacija Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske te mnogih drugih.

Događaj “Barriers in access to treatment and recovery – Issues faced by Women living with substance use disorders” smo organizirali u saradnji sa Svjetskom Federacijiom protiv droga(WFAD), EURAD-om, Ministarstvom za socijalni razvoj, Vlade Cape Town, Južna Afrika, te NVO LSAAG/STAND takođe iz Južne Afrike. Događaj je održan 3. marta 2020. godine i pružio je jedinstvenu perspektivu na prepreke i izazove sa kojima se susreću žene koje su pogođenje problemom ovisnosti. Naglašeno je da nepostojanje servisa fokusiranih na žene, te zastupljenost politika o drogama koje zauzimaju gender- neutralni stav za rezultat imaju isključivanje žena i limitiranje pristupa servisima. Ovim događajem obuhvaćena je oblast nasilja nad ženama, pristup servisima za rehabilitaciji i oporavak žena, te su naglašene potrebe koje žene imaju u ovoj oblasti a koje su mapirane u sklopu istraživanja o oporavku.

Autor vijesti: Mulka Nišić