PROSLAVI OPORAVAK prepoznat i od strane Ujedinjenih naroda

Dugogodišnji rad Udruženja Proslavi Oporavak, kao aktera civilnog društva prepoznat je i od strane Ujedinjenih naroda prihvaćanjem zahtjeva za dodjelom prestižnog savjetodavnog statusa pri Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda (ECOSOC-u).

Ekonomsko i socijalno vijeće je centralna platforma za diskusije o ekonomskim i socijalnim pravima, te formuliranje političkih preporuka zemljama članicama UN-a i sistemu UN-a u cjelini. Učestvuje u pripremi i organizaciji velikih međunarodnih konferencija iz ekonomskog, socijalnog i srodnih područja, te provođenju njihovih zaključaka.

Ovim je Udruženju dodjeljeno pravo da i na međunarodnom planu, a u svrhu zagovaranja svoje misije i prava osoba pogođenih problemom ovisnosti, prisustvuje svim javnim zasjedanjima ECOSOC-a i njegovih pod-organa, te im podnosi pisana izvješća i organizije sporedne događaje. Pristup sjednicama raznih relevantnih tijela Ujedinjenih naroda od značaja je najviše za šire inicijative civilnog društva koje traže podršku na međunarodnom planu.

Na ovaj način Proslavi Oporavak je dobio mogućnost da još aktivnije učestvuje u postupku izrade izvještaja o stanju povezanom sa opojnim drogama i oporavkom u Bosni i Hercegovini i regionu.

Glavni uslov za ostvarivanje ovog statusa je prolazak zahtjevne aplikacije kroz koju se dokazuje značajan i održiv doprinos za postizanje ciljeva Ujedinjenih naroda iz domene ekonomskih, socijalnih, edukacijskih i drugih pitanja povezanih s ljudskim pravima, te uticaj koji prelazi granice matične države.

Od 1968. godine, kada je ovaj status regulisan, do danas, isti je ostvarilo tek nešto više od pet hiljada organizacija civilnog društva iz cijelog svijeta.

Više informacija o ECOSOC-u možete pronaći ovdje.