02.02.2018. Srbija: Instagram profil “Droga Srbija” razotkrio JEZIVE PRIČE iz škola

Na desetine tinejdžera širom Srbije prethodne nedelje postavilo je na Instagram jezive fotografije sa narkoticima u školi, učionici, pa i ispred policijskih kola, utrkujući se u bizarnom izazovu.

Ove jezive fotografije sa nedozvoljenim supstancama postavljali su na Instagram nalogu „Droga Srbija“.

Sa ponosnim smeškom, crvenokosa devojčica sa školskim rancem na leđima, navodno, pali džoint, klečeći kraj policijskog vozila. Drugari je prepoznaju i u komentarima na slici na Instagramu stižu reči podrške. Njena fotografija je samo jedna u nekoliko desetina objavljenih na Instagramu na kojima se nalaze deca od oko 13, 14 do 18 godina sa marihuanom, tabletama ksanaksa, prahom koji je navodno kokain i LSD.

Profil „Droga Srbija“ prvu sliku podelio je 22. januara, a za osam dana zapratilo ga je skoro 1.300 ljudi! Na većini objava očigledno je da je u pitanju marihuana, a kršenje zakona jezivo je pretvoreno u zabavu. Na pojedinim slikama u prvom planu su džointi, dok su u pozadini policijski automobili ili školske učionice!

Takođe, na slikama su cela stabljika marihuane, bong, ksanaks u pernici, beli prah na lektiri „Ana Karenjina“, a dodatak fotografijama čine štosevi novca, hiljade dinara i stotine evra. Uz objave stoji i link ka profilu autora fotografije, a neke od njih nastale su na Novom Beogradu i u Požarevcu.

Nakon pisanja na portalu Blic.rs, nalog „Droga Srbija“ posle nekoliko sati je obrisan, ali policija je preduzela mere zbog spornih objava.

– Pripadnici MUP su, po nalogu nadležnog tužilaštva, započeli predistražne radnje povodom sadržaja koji je objavljen na instragram nalogu „drogasrbija“. Policija radi na identifikaciji osoba sa fotografija, kao i administratora ovog naloga na Instagramu – rečeno je iz MUP-a.

Profesori u školama kažu da sve češće imaju problem sa narkoticima među mladima te da ih ne čudi što su deca to javno objavila.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić smatra da je zastupljeniji ekstazi, a da škole zbog svog ugleda ovakve slučajeve i zataškavaju.

– U stručnim školama, gde su siromašnija deca, najviše ima ekstazija, koji je jeftiniji i od table čokolade. Nema kontrole pri ulasku u školu, pa je to teško i kontrolisati, a definitivno je problem. Oko škole nisu dileri koje može da sankcioniše policija, nego oni daju učenicima da preprodaju. Kada đaci i bivaju uhvaćeni, retko se sprovodi neki disciplinski postupak jer roditelji to izbegnu brže-bolje ispisujući decu iz škole. Kompletnu sliku iz škola nemamo, jer nažalost i same ustanove pokušavaju da izbegnu stub srama. Definitivno se može primetiti da postoji problem, koji se uočava i u ponašanju učenika – upozorava Antić.

Psiholog Spomenka Ćirić Janković koja sprovodi „Istraživanje o upotrebi alkohola i ostalih droga kod mladih“ kaže da je novi trendovi na društvenim mrežama nisu iznenadili.

– Moja prva asocijacija kada sam videla fotografije je da je prevencija bolesti zavisnosti nedostajući element u našim školama. Takvo ponašanje me ne čudi, granice eksperimentisanja se stalno pomeraju. Kada se to desi, stručnu pomoć treba potražiti što pre. Važno je da se odmah reaguje. Ne možemo isto postupati prema svakom detetu, ali bitan je jasno izgrađen stav roditelja prema supstanci, što u čitavom svetu daje najbolje rezultate – priča Spomenka Ćirić Janković.

Problem je i što su kazne za maloletnike uhvaćene sa drogom blage – kazna je pojačan nadzor roditelja.

 

Roditelj: Deca su ovako meta dilera

Zabrinuti roditelji tokom dana zvali su redakciju „Blica“ kako bi pokušali da utvrde da li se na objavljenim fotografijama nalaze njihova deca. Beograđanin Dragan G. rekao je da je bio u šoku kada je na jednoj od fotografija video dete koje jako liči na njegovog sina.

Kako kaže, svestan je da mu je dete sada u „problematičnim tinejdžerskim godinama“ i da može nesvesno da „napravi veliku glupost“.

– Radim dan i noć, ne mogu da ga kontrolišem, a video sam sve i svašta. Oni ne shvataju da su ovim fotografijama postali potencijalne mete dilerima. Dileri bi mogli da vide sve ovo i da pomisle „ovaj bi mogao da radi sa mnom“, pa da ga vrbuju. Oni su deca, pristaće na mnogo toga zarad malo „slave“ među drugarima. Ne shvataju koliko je to strašno – zaključuje uplašeni otac koji je potom, srećom, utvrdio da se na jednoj od spornih fotografija ipak ne nalazi njegov sin.

Teško dokaziva krivica

Veliki problem u slučaju spornog instagram profila je to što je na sudu teško dokazivo da se na fotografijama zaista nalaze droge. Upravo to ovoj deci je dalo vetar u leđa.

– Ta deca mogu da kažu da nisu prave droge, nego da je u pitanju šala. Nažalost, to ne može nikako da se dokaže. Takvi profili treba da se blokiraju. Takođe, policija može da identifikuje osobe sa fotografija i da ih pretrese. Ako tada kod njih pronađu opijate, mladi će biti procesuirani – navodi Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca.

Izvor:  https://www.blic.rs/